Mobil Uygulama Geliştirirken ”NATİVE” mi ? ”HYBRİD” mi ?
Akıllı telefonların hızla çoğaldığı ve her geçen gün geliştiği bir zamanda,kullanıcılar artık neredeyse tüm işlerini bu mobil cihazlarda yapmaktadırlar.Hal böyle olunca kullanıcıların beklenti ve isteklerine karşılık mobil pazarda esnek, hızlı ve sağlam bir şekilde yerlerini almak isteyen girişimciler rekabet içine girdiler. Bu yarışta kazanan taraf, kullanıcı ihtiyaçlarını en hızlı ve en doğru şekilde yapabilen en doğru araçları ve doğru teknikleri kullanarak geliştiren girişimciler olacaktır.
Öncelikli olarak mobil uygulama geliştirenlerin en önemli sorusuna değinelim. Mobil uygulama geliştireceklerin ”Native mi?” yoksa ” Hybrid mi?” seçecekleri.Bu sorunun cevabını vermeden önce ”Native” ve ”Hybrid” nedir hep beraber bir göz atalım…
Native Uygulama Nedir ?
Native Uygulama; kurulacağı mobil sistemle aynı kodlama dili ile yazılmış uygulamalardır. Mesela İOS uygulamasında XCODE ile yazılmış bir uygulama nativebir uygulamadır. Örneğin; Andorid’te kurulacak bir uygulama için Android Studio’da, bir native uygulama geliştirilebilir. Native Uygulama, üstünde çalıştığı platformun yazılımsal ve donanımsal olanaklarına doğrudan erişebilen,cihazın kendi ana platformu tarafından da desteklenen bir kodlama dili ile yazılmış ve toparlanmış uygulamalara denir.
Hybrid Uygulama
Birden fazla platformda çalışabilen ve tek kod ile yazılan uygulamalardır. Bu uygulamalar HTML, CSS3 ve JavaScript’in üstüne inşa edilerek cihazlarda çalıştırılır. Sistem kaynaklarına bir ara kaynak ile erişim sağlayan bu uygulamalar, aynı zamanda çapraz platform uygulama geliştirme olarak adlandırılır. Tek bir dil kullanarak Native benzeri bir uygulama kurmak amaçlanır.
Hybrid Uygulama Nasıl Yapılır ? : Bir Hybrid uygulama yapmak için 2 çeşit yol vardır.
1- LOCAL :Mobil uygulamalarda HTML ve JAVASCRİPT kodlarını ikili şekilde paketleyebilirsiniz. Bu birazda Native uygulama yapısına benzer.
2 – SERVER: Alternatif bir sunucudan tam web uygulaması uygulayabilirsiniz. Opsiyonel önbellekleme ile daha iyi performans için.
Hybrid Çeşitleri :
1- Sencha
2-AdobeAİR
3-QT
4-ApacheCordova / PHONECAP
5-Appcelerator
NATİVE ve HYBRİD Uygulama Arasındaki Farklar
Native uygulamalar yapılacağı işletim sisteminin kodu kullanılarak yazılmalı, Hybridise tek bir kod ve bir kanal kullanarak tüm işletim sistemlerine hitap edilmesidir.
Native bir uygulama tek bir her bir işletim sistemine farklı yazılması ve çift uygulama yapılması gerekirken, Hybrid uygulama tek bir kod kullanarak tüm işletim sistemlerine tek seferli uygulama yapılmasını sağlar ve böylelikle çok daha fazla kullanıcı sayısına ulaşmış olacaktır.