Big Data Nedir?

Big data, yani Türkçe adı ile ”Büyük veri” anlamına gelir. Teknolojinin ilerlemesi ve kullanımı alanlarının artması ile ortaya çıkmış bir terimdir. Yıllardır kullanıcıların, içerisinde bulunduğu gelişiminden pek haberleri olmayan bir olgudur. Kullanıcılar Big Data’ya sürekli akış sağlanması konusunda pekte farkında olmadan destek vermektedirler.

Günümüz bilgi çağında teknoloji her ne kadar ilerliyorsa bilginin de gücü o kadar gelişiyor. Bu durum aslında iyi yanlarının yanında kötü yanları da beraberinde barındırıyor. Bunlardan biride ”Bilgi Çöplüğü” olarak adlandırdığımız gereksiz bilgilerin veri depolarını doldurması olayıdır. Bu bağlamda çöplükten yararlı bilgileri çıkartabileceklerini düşünen yazılım şirketleri, AR-GE çalışmalarını bu anlamda yürütürler ve ”Big Data” dediğimiz olguyu ortaya çıkartırlar.

Diskte çok fazla yer kaplayan, veri çağrışımı yapsa da aslında işin özü öyle değildir. Big Data, sosyal medya paylaşımları, fotoğraf arşivlerimiz, sürekli kayıt aldığımız ‘log’ dosyaları gibi farklı kaynaklardan elde ettiğimiz tüm bu verilerin anlamlı ve işlenebilir hale dönüştürülmüş biçimidir.

big data

Big Data Nasıl Kullanılır ?

Büyük firmaların müşterileri ve malzeme tedarikçileri, şirket içerisindeki her türlü işlem ve ürünleri ile ilgili trilyonlarca kilobayt’lık veri toplama ve anlamlı raporlar üretmektedir.

Instagram, Facebook gibi büyük sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılan her türlü yazı, fotoğraf ve video milyarlarca megabayt ver elde ediyor.

Normal bir internet kullanıcısının günlük yaşamında, internet üzerin yapığı aramalar, haberleşmeler, mesajlaşmalar hepsi buraya kaydedilmekte.

Sağlık kuruluşları, hastaneler bireysel, kişileştirilmiş sağlık hizmetleri sağlamak için, kendir sayısal verilerini oluşturdukları ortamları buralarda saklamaktadırlar.

Bankalar, kendilerine gelen tüm müşterilerin bilgilerini bu depolarda saklayıp, muhafaza etmektedirler.

İlaç firmaları, ilaçlarının isimlerinden nerede bulunduklarına kadar tüm verileri gerçek zamanlı olarak bu depolara kaydetmektedirler.

Aram motorları, günlük milyonlarca tıklanmaların hepsini bu depolarda muhafaza etmekte.

Sonuç olarak ise; Tüm bu depolama yerleri aslında içerisindeki önemli bilgilerden daha çok gereksiz bilgilerle doluyor ve bu bilgilerin toplanması ile bu depolarda gereksiz bilgi çöplüğüne neden oluyor.

Big Data çalışmaları bu bağlamda artmakta ve bunun için kurulmuş şirketler bu çöplük olarak adlandırdığımız depoları düzene koymak için her çalışmalarına hız vermektedirler.

Leave a Comment.

© 2020 - All rights reserved.